home | ALBANSKO Aktualno
ALBANSKO
> Aktualno
> Nova rubrika
BOŠNJAČKO
CRNOGORSKO
MAĐARSKO
MAKEDONSKO
ROMSKO
SLOVENSKO
SRPSKO
TALIJANSKO
Nova rubrika
Udruge
> Udruge nacionalnih manjina
Važni dokumenti
> Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda
> Odluka o proglašenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina
> Sporazum o osnivanju koordinacije VNM
> Statut Grada Rijeke
Korisni linkovi
> Vijeće Europe
> Europski sud za ljud. prava
> Vlada RH
> Ured za nacionalne manjine
> HHO za ljudska prava
Javite se
Kontakt podaci
Mapa weba
Arhiva

«DANI ALBANSKE KULTURE U RIJECI POVODOM DANA ZASTAVE I DANA NEZAVISNOSTI REPUBLIKE ALBANIJE 2005»

Od 24. 11. do 28.11. u Rijeci su održani «Dani albanske kulture» u organizaciji Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije,Vijeća albanske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Vijeća albanske nacionalne manjine P.G.Ž.


U sklopu tih dana organizirana je izložba akademskog slikara Ambroza Orošija a otvorenje je bilo 24.11. te se  ovom prilikom zahvaljujemo Zajednici Talijana na ustupljenom prostoru. Izložba se može pohvaliti velikom posječenošću. Posebna nam je čast i zadovoljstvo  bila da u sklopu tih dana, točnije 25.11., imamo i promociju knjige «Vorbullime shqiptare» gosp. Mahi Nesimija ,veleposlanika R. Makedonije u R. Hrvatskoj, koja je održana u Gradskoj viječnici grada Rijeke i ovom prilikom se i njima zahvaljujemo.Promociju su vodili mr. sc. Muhamet Morina i Frok Prekpalaj .

 

26.11. je održana i šahovska simultanka gdje je gost bio gosp. Goran Mufić, međunarodni majstor šaha.Njegovi protivnici su pružali žestoki otpor no na kraju možemo reći da nas je sve deklasirao.

 

26.11. u 19:00 je upriličen i svečani domjenak u hotelu «Bonavia» na koji su bili pozvani čelnici struktura Grada i Županije te predstavnici svih Zajednica manjina te Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku i Vijeća Primorsko-goranske županije te ostali. U planu je bio i malonogometni turnir koji zbog tehničkih razloga nije održan no nadamo se da će slijedeće godine biti drugačije.

 

26.11. sa početkom u 20:00 je održana i svečana večera u «Kristalnoj dvorani» hotela Kvarner u Opatiji gdje su nas prigodnim govorom pozdravili nasi počasni gosti gosp. Mahi Nesimi,veleposlanik R. Makedonije u R. Hrvatskoj te gosp. Ton Marku , predsjednik Unije zajednica Albanaca u R. Hrvatskoj. Za Kulturno umjetnički program koji je bio jako bogat,pun recitacija ,narodnih kola,glazbe i pjesme je bio zadužen naš KUD «SHOTA» te specijalni gost iz Gostivara gosp. Sinan Zylbehari sa svojom grupom. Atmosfera je bila vrlo vesela a i broj uzvanika poprilican.

 

28.11 je održana i proslava Dana zastave i Dana nezavisnosti Republike Albanije i to u prostorijama Zajednice Albanaca gdje je također bilo jako veselo.Prisutne su pozdravili predstavnici Zajednice,te Vijeća albanske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Vijeća albanske nacionalne manjine P.G.Ž i podijelili trenutke slavlja sa svojim sunarodnjacima. Posebno bi zahvalili nasim sunarodnjacima  koji su kroz ove  «Dane albanske kulture» pratili svaki događaj u velikom broju.

Zahvaljujemo i gradonačelniku Grada Rijeke,gosp. Vojku Obersnelu koji nam je poslao čestitku povodom Dana zastave , kao i predstavnicima ostalih nacionalnih struktura koji su uveličali ovu kulturno-sportsku manifestaciju.

Organizacijski odbor je u globalu zadovoljan sa učinjenim a za sve eventualne propuste dobrodošle su sve kritike koje će nam pomoci u slijedecim aktivnostima.No,misljenja smo da je glavni cilj postignut ,a taj je da smo sposobni i za ovakve stvari kojima održavamo tradiciju i promičemo nacionalnu kulturu a ne samo da smo dio crnih kronika.

 

Pretraživanje
Anketa
Da li ste upoznati sa radom Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku?*
Da
Ne
Nikad čuo/čula