Home » Vijesti » Održan prijem za nove predsjednike vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke

Održan prijem za nove predsjednike vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke

Gradonačelnik Vojko Obersnel primio je predsjednike vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke koji su izabrani na izborima sredinom godine.

Uz gradonačelnika, prijemu su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat te pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak, koji su primili novoizabrane predsjednike vijeća nacionalnih manjina: Tona Markua iz albanske, Slobodana Petkovića iz crnogorske, Zdenku Šibalin Klepac iz mađarske te Sandu Trenevsku Hreljac i njenu zamjenicu Lidiju Božić iz makedonske nacionalne manjine, uz ponovno izabrane Mensura Ferhatovića iz bošnjačke, Borisa Rejeca iz slovenske, Milu Opačića iz srpske, Irene Mestrovich iz talijanske manjine te Snježanu Herceg, predstavnicu češke nacionalne manjine.

Gradonačelnik Obersnel i predsjednik Gradskog vijeća Poropat izrazili su nadu kako će se suradnja vijeća nacionalnih manjina i Grada Rijeke intenzivirati i produbiti u narednom periodu, zahvalivši predstavnicima manjina na sudjelovanju na nedavno održanom festivalu Porto Etno, gdje su se kulturne manjinske udruge s područja Rijeke i županije predstavile svojom gastronomijom, folklorom i glazbom. Na prijemu je bilo riječi o sudjelovanju manjinskih skupina u programima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nabavci prostora za rad i aktivnosti gradskih manjinskih vijeća i udruga, problematici uključivanja većeg broja članova u rad manjinskih organizacija, posebice mladih, obrazovanju i očuvanju manjinskih kultura, kao i smanjenju broja stanovnika koji se službeno izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina.

Tijekom susreta predsjednica Vijeća talijanske nacionalne manjine Irene Mestrovich iskazala je zadovoljstvo reakcijom gradskih institucija na neprilične ispade o riječkim manjinama koji su se nedavno pojavili u medijskom prostoru, dok je predsjednik bošnjačkog vijeća Mensur Ferhatović istaknuo je kako Rijeka prednjači u Hrvatskoj kada su u pitanju odnosi s manjinama i prihvaćanje manjinskog stanovništva te kako se Rijeka može podičiti sloganom Europske prijestolnice kulture „Luka različitosti“.

Izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u Rijeci su održani 5. svibnja 2019. godine i to za devet vijeća: albansko, bošnjačko, crnogorsko, mađarsko, makedonsko, romsko, slovensko, srpsko i talijansko te izbori za predstavnika češke nacionalne manjine. Ovogodišnji su izbori po prvi puta održani na temelju posebnog Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji je donesen neposredno prije ovih izbora u ožujku 2019. godine, a navedenim Zakonom je uređen sam izborni postupak te brojni instituti koji su se u praksi primjenjivali analogno drugim zakonskim propisima.

Prema posljednjem provedenom popisu stanovništva 2011. godine u gradu Rijeci živi oko 18 tisuća pripadnika nacionalnih manjina koji čine gotovo 14% stanovništva. U javnom životu grada manjine sudjeluju putem vijeća nacionalnih manjina i putem svojih udruga koje njeguju jezik, običaje, kulturu i folklor nacionalnih manjina i imaju dugu tradiciju djelovanja u Rijeci.

U Proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu osigurana su sredstva oko 1.100.000 kuna za rad, programe i naknade za rad vijeća nacionalnih manjina, pri čemu je u odnosu na 2018. godinu povećan iznos za programske aktivnosti s 40.000 kuna na 60.000 kuna po vijeću, odnosno sa 20.000 kuna 30.000 kuna za predstavnicu češke nacionalne manjine.

Nacionalne manjine u Gradu Rijeci

Prema posljednjem Popisu stanovništva provedenom 2021. godine u Gradu Rijeci živi 12.104 pripadnika nacionalnih manjina što čini 11.20% stanovništva Grada. Opširnije

Anketa

Da li ste upoznati sa radom Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content