Home » Vijesti » Prijem za predstavnike vijeća nacionalnih manjina

Prijem za predstavnike vijeća nacionalnih manjina

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović susreo se s predsjednicama i predsjednicima vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke.

Prijemu za predsjednice i predsjednike vijeća nacionalnih manjina, koji je održan u Salonu Grada Rijeke, prisustvovale su i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj te pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak.

Prema posljednjem provedenom popisu stanovništva 2011. godine, u Rijeci živi oko 18 tisuća pripadnika nacionalnih manjina koji čine gotovo 14% stanovništva.

U javnom životu grada pripadnici manjina sudjeluju putem svojih udruga koje njeguju jezik, običaje, kulturu i folklor matičnih zemalja imaju dugu tradiciju djelovanja u Rijeci te  putem vijeća nacionalnih manjina.

„Upravo zbog naših nacionalnih manjina Rijeka je bogat grad u kojem imamo skladan život svih vjera i nacija a čemu svakako svoj doprinos dajete i vi kroz rad vijeća.“ istaknuo je gradonačelnik Filipović podsjetivši da je na protekloj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke imenovan Odbor za nacionalne manjine u koji su ušli predstavnici bošnjačke, crnogorske i makedonske nacionalne manjine.

Prijemu, koji je održan u Salonu Grada Rijeke, prisustvovali su predsjednik Vijeća bošnjačke manjine Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća crnogorske manjine Slobodan Petković, predsjednica Vijeća mađarske manjine Zdenka Šibalin Klepac, predsjednica Vijeća makedonske manjine Sanda Trenevska Hreljac,  predsjednik Vijeća slovenske manjine Boris Rejec i predsjednica Vijeća talijanske manjine Irene Mestrovich.

Podsjetimo, izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u Rijeci su održani 5. svibnja 2019. godine i to za devet vijeća: albansko, bošnjačko, crnogorsko, mađarsko, makedonsko, romsko, slovensko, srpsko i talijansko te izbori za predstavnika češke nacionalne manjine.

Za rad vijeća nacionalnih manjina, odnosno za njihovu redovnu aktivnost i programsku aktivnost te nagrade za rad, u proračunu Grada Rijeke za 2021. godinu osigurano je ukupno 866.200,00 kuna.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar

Nacionalne manjine u Gradu Rijeci

Prema posljednjem Popisu stanovništva provedenom 2021. godine u Gradu Rijeci živi 12.104 pripadnika nacionalnih manjina što čini 11.20% stanovništva Grada. Opširnije

Anketa

Da li ste upoznati sa radom Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content