Home » Slovensko » Aktualnosti » 140 godina OŠ Pećine

140 godina OŠ Pećine

Velika godišnjica za život jedne osnovne škole, a OŠ Pećine slavi svojih 140 godina od osnutka. Kroz svoju povijest mijenjala je svoju lokaciju, kao i brojnih osoba koje su prolazile njezinim učionicama. Zato su se nastanici zajedno s učenicima odlučili na dvodnevno predstavljanje svojega visokog jubileja.

Prvi dan se događao 26. listopada u prostorima škole uz pjesmu učenika kako većih, tako i manjih razreda. Nova ravnateljica Jasna Vukonić – Žunič pozdravila je sve prisutne uz zahvalu bivšoj ravnateljici Ireni Margan, sada u mirovini, za njezin dosadašnji rad i predstavila događaje koji će uslijediti kroz ovu visoku obljetnicu škole. Pozdravu su se pridružili i gosti proslave, gđa prof. dr. sc. Jasna Krstović, dekanica učiteljskog fakulteta Rijeka s osvrtom na suradnju njezinih studenata sa OŠ Pećine i prof. Teodor de Canziani, nastavnik u sušačkoj gimnaziji, s pregledom života Pećina, kako građevina, tako i ljudi, koji su obitavali na ovom prostoru kroz njihovu povijest.  Po završetku kratkog programa, otvorena je izložba fotografija „ Sušak-Pećine, nekad i danas“, koje su učenici ostvarili kroz foto natječaj uz mentorsku pomoć istaknutog riječkog fotografa Miljenka Smokvine. Na katu niže, na odjelu za slijepu i slabovidnu djecu, otvorena je izložba  taktilnih slikovnica i likovnih radova osoba oštećenog vida. Sve u svemu viđeno, vrlo lijepo i dirljivo.

Ovo je ujedno bila prilika da se predsjednik Vijeća slovenske manjine za grad Rijeku, Boris Rejec, upozna sa novom ravnateljicom škole Pećine, kao i učiteljicom slovenskog jezika na školi, Andrejom Šlosar. Dogovorena je buduća suradnja oko ispomoći i sufinanciranju vannastavnog učenja slovenskog jezika, jedne od djelatnosti koju ova škola njeguje već više godina, budući da su dosadašnje voditeljice Irena Margan i Vida Srdoč otišle u mirovinu.

Slijedeći dan proslave odvijat će se kroz sportske igre učenika i učitelja svih starosnih skupina, dok će u popodnevnim satima, u prostorima Tower centra biti izveden kulturno-umjetnički program.

Nacionalne manjine u Gradu Rijeci

Prema posljednjem Popisu stanovništva provedenom 2021. godine u Gradu Rijeci živi 12.104 pripadnika nacionalnih manjina što čini 11.20% stanovništva Grada. Opširnije

Anketa

Da li ste upoznati sa radom Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content