Home » Albansko » Aktualnosti » Dani albanske kulture

Dani albanske kulture

Povodom „Dana albanske kulture“, zajednica Albanaca PGŽ, uz Vijeća albanske nacionalne manjine za grad Rijeku i PGŽ  ( 17. listopada ) ponudili su nam svečanu akademiju, u prostorijama Vijećnice Grada Rijeke, povodom 11. godišnjice beatifikacije Majke Tereze. U sklopu programa predstavljena je knjiga „Molitvenik Majke Tereze“ autora Don Froka Zefkija.

Blažena Majka Tereza ( r. Skoplje, 26. Kolovoza 1910 – u.  Kalkuta, 5. Rujna 1997 ) časna sestra albanskoga podrijetla te indijskog državljanstva, rođena je pod imenom Agnes Gonxa Bojaxhiu. Osnovala je katoličku zajednicu „Misionarke ljubavi“ u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Od početne male zajednice s vremenom je prerasla u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta. Tokom života, za svoj humani rad i neizrecivo razumijevanje za čovjeka, dobila je brojna priznanja i medalje od strane mnogih država i organizacija, a 1979. i Nobelovu nagradu za mir.  Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Terezu blaženom 19. listopada 2003. godine.

Okupljene uzvanike i goste pozdravili su NJ.E. Ilir Melo, veleposlanik R. Albanije u RH, zamjenik župana Petar Mamula i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac. Svečana akademija se nastavila predavanjem pod nazivom „Majka Tereza arhitektica mira“ veleposlanice R. Kosova u RH,  Nj.E. Shkëndije Geci Sherifi, koja je među ostalim naglasila: „ako želimo mir u svijetu počnimo voljeti jedni druge, prvo u obitelji, a onda i drugdje, što je Majka Tereza svima pokazala tokom svojeg dugogodišnjeg rada …“. Potom je riječ uzeo generalni vikar Kosova dr. Don Lush Gjergji, dobar poznavatelj rada Majke Tereze, o kojoj je napisao petnaest knjiga, a koje su prevedene na 35 jezika, s predavanjem „Majka Tereza – život i poruka albanskim obiteljima“.

Okupljene je na kraju pozdravio i voditelj Albanske Katoličke misije u RH Don Albert Krista, koji je u ime autora knjige Don Frok Zefkija, zbog osobne spriječenosti, predstavio knjigu „Molitvenik Majke Tereze“ pročitavši tekst koji pojašnjava ovu svakako zanimljivu i životnu knjigu.

VANM 2Akademiju je vodila Suada Shahini, predsjednica Vijeća albanske nacionalne manjine za grad Rijeku, a u sklopu programa svečane akademije članovi KUD-a Šota govorili su pjesme posvećene Majci Tereze.

Nakon programa u katedrali Sv. Vida održana je svečana misa, koju su obogatili svojim pjevanjem članovi zbora Albanske Katoličke Misije u Hrvatskoj, te završnim domjenkom u prostorijama Zajednice Albanaca na Pavlinskom trgu 5.

Vijeće slovenske nacionalne manjine za grad Rijeku se i ovom prilikom odazvalo ovom nesvakidašnjem događaju te uz pozdrave i zahvalu za poziv, predalo kao dar primjerak časopisa za slovensku državnu povijest KRONIKU u kojoj upoznajemo obitelji Kalister i Gorup značajne u povijesti grada Rijeke. (B.R.)

 

Nacionalne manjine u Gradu Rijeci

Prema posljednjem Popisu stanovništva provedenom 2021. godine u Gradu Rijeci živi 12.104 pripadnika nacionalnih manjina što čini 11.20% stanovništva Grada. Opširnije

Anketa

Da li ste upoznati sa radom Vijeća nacionalnih manjina za Grad Rijeku?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content